Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (4.5.2016 L 119/38 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej PL) informuję, że:

Administratorem danych osobowych jest Fundacja “Opiekun Chorego” z siedzibą pod adresem ul. Polna 8, 13-230 Lidzbark, tel.: 795740145, e-mail: biuro@ochfundacja.pl

Pani/Pana dane osobowe mogą zostać pozyskane bezpośrednio od Pani/Pana.

Dane osobowe mogą być przetwarzane na podstawie art. 5, ustęp 1. wymienionego Rozporządzenia – dane osobowe muszą być przechowywane w formie umożliwiającej identyfikację osoby, której dane dotyczą, przez okres nie dłuższy, niż jest to niezbędne do celów, w których dane te są przetwarzane; dane osobowe można przechowywać przez okres dłuższy, o ile będą one przetwarzane wyłącznie do celów archiwalnych w interesie publicznym, do celów badań naukowych lub historycznych lub do celów statystycznych na mocy art. 89 ust. 1, z zastrzeżeniem że wdrożone zostaną odpowiednie środki techniczne i organizacyjne wymagane na mocy niniejszego rozporządzenia w celu ochrony praw i wolności osób, których dane dotyczą („ograniczenie przechowywania”) oraz art. 6 ust. 1 lit., c tegoż Rozporządzenia w celu zadań statutowych Fundacji “Opiekun Chorego”.

Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane:

-dane udostępnione w ramach udzielonej zgody na przetwarzanie danych oraz dane wymagane do prowadzenia działań w ramach realizacji projektów zgodnie z wymaganiami projektodawców (nie dłużej niż 10 lat) lub do momentu wycofania zgody;

-dokumentacja finansowa i pracownicza – zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa: Ustawa o minimalnym wynagrodzeniu za pracę tj. z dnia 7 kwietnia 2017 r. (Dz.U. z 2017 r. poz. 847); Ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych tj. z dnia 14 czerwca 2018 r. (Dz.U. z 2018 r. poz. 1270); Ordynacja podatkowa tj. z dnia 23 marca 2018 r. (Dz.U. z 2018 r. poz. 800); Ustawa o rachunkowości tj. z dnia 30 stycznia 2018 r. (Dz.U. z 2018 r. poz. 395); Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych tj. z dnia 15 września 2017 r. (Dz.U. z 2017 r. poz. 1778 z późn. zm).

Przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych będzie zgodne z prawem i rzetelne. Fundacja podejmie wszelkich kroków, by Pani/Pana dane osobowe były adekwatne, stosowne i ograniczone do tego, co niezbędne do celów, dla których są one przetwarzane. Ponadto Fundacja wprowadza twardy wymóg pseudonimizacji danych osobowych w każdej sytuacji, w której bezpośrednia identyfikacja (użytkownika, pracownika, konsumenta) nie jest konieczna.

Przysługuje Pani/Panu: prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.

Ma Pani/Pan prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego (Urzędu Ochrony Danych Osobowych) gdy nastąpi podejrzenie, że przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;

tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;