Luty 2020

Paulina/ 8 marca, 2020/ Aktualności

W lutym zdwoiliśmy nasze poszukiwania Donatorów – rozesłaliśmy maile, listy z prośbami o donacje:
“Fundacja „Opiekun Chorego” jest młodą organizacją pozarządową, zdaną na razie na łaskę i niełaskę donatorów, więc praktycznie pozbawioną finansowania z zewnątrz. Jej cele są ambitne
oraz potrzebne: udzielanie wsparcia i opieki osobom chorym i niepełnosprawnym oraz ich opiekunom. Wszystkie szczegóły są dostępne na stronie internetowej: https://ochfundacja.pl/
Cztery realizowane przez nas programy mają m.in. zapewnić chorym i ich opiekunom wypoczynek, opiekę wytchnieniową, zapewnić transport… Nie znajduje to jednak zupełnie zrozumienia wśród wpłacających. Niestety, większość społeczeństwa jest przekonana, że osobom niepełnosprawnym nic, poza zapewnieniem minimum potrzeb, się nie należy, więc zbiórka ukierunkowana za zapewnienie wypoczynku, niekoniecznie połączonego z rehabilitacją, momentu odpoczynku dla opiekuna wydają się być ekstrawagancją i zbędnym wydatkiem.

Staramy się to zmienić i szukamy wsparcia u Państwa!

Aktualnie prowadzimy zbiórkę na naszych Podopiecznych:

Oliwiera, jedenastolatka z Zespołem Downa. Jego mamy, kobiety po przejściach, nie stać na wypoczynek w jakiejkolwiek formie. Bardzo chcielibyśmy jej pomóc i połączyć przyjemne z pożytecznym – wysłać ją z synem i trzyletnią córką Tosią na turnus rehabilitacyjny w Rowach, gdzie Oliwier doskonaliłby swoją sprawność, a dziewczyny cieszyły się morzem. Jeśli chcieliby Państwo wspomóc Oliwiera, prosimy o wpłatę:
BGŻ BNP Paribas 08 1600 1462 1823 2032 4000 0001
tytułem „Program WAKACJE. Oliwier ”

Po raz kolejny chcemy zapewnić opiekę wytchnieniową dla rodziny pani Renaty, która zajmuje się na co dzień opieką nad dwiema niepełnosprawnymi, dorosłymi siostrami. Kobiety wymagają specjalistycznej opieki, a taką mogą zapewnić pracownicy OREW-u w Działdowie. Tygodniowy koszt takiej opieki wynosi 3360 zł. Jeśli Państwo by chcieli dołożyć się do tego działania, prosimy zatytułować przelew:
„Program WAKACJE. Agnieszka i Dominika”
BGŻ BNP Paribas 08 1600 1462 1823 2032 4000 0001

W trzeciej akcji chcielibyśmy kontynuować opiekę wytchnieniową nad jedną z najstarszych mieszkanek Lidzbarka. Naszą stulatką opiekuje się córka, która jest praktycznie uwięziona we własnym domu, ponieważ nie może zostawić niedołężnej i kruchej jak porcelana matki samej, bez opieki.
Od września do grudnia opłacaliśmy opiekunkę, która zapewniała 5 godzin wytchnienia. Możecie Państwo wspomóc ten projekt i przelać dowolną kwotę tytułem:
„Pogram OPIEKUN. Stefania”
BGŻ BNP Paribas 08 1600 1462 1823 2032 4000 0001

Nie możemy wiele oferować w zamian, poza wskazaniem Państwa jako Fundatorów
i zacieśnieniem współpracy, kiedy w końcu będziemy bardziej posażni.
Ta prośba jest pisana nie tylko w imieniu naszych Podopiecznych, ale jest wyrazem determinacji i złości powodowanej brakiem zrozumienia potrzeb osób niepełnosprawnych. Wierzymy, że Państwo mają na tyle empatii, by zrozumieć nasz apel.
Serdecznie pozdrawiamy i czekamy na Państwa odpowiedź!”

Opłaciliśmy rachunek na poczet turnusu rehabilitacyjnego i wspólnego pobytu nad morzem Oliwiera z rodziną. To zaledwie 400 zł. Brakuje jeszcze 2700…

Nawiązaliśmy kontakt i kibicujemy projektowi „SPA dla mam”.

Nasza Pani Psycholog miała z kim rozmawiać – odbyły się kolejne spotkania w ramach wsparcia psychologicznego.

Złożyliśmy oficjalne pismo do Burmistrza Lidzbarka o dotację…i planujemy. Działamy.